Datum: 08-06-2023 - 07:28

05
okt
'22
Noordwijker dreigde op twitter met ‘same kind of shooting as Tristan van der Vlis’ en wordt aangehouden.
Geschreven door Openbaar Ministerie
Foto's Redactie BON

Noordwijker dreigde op twitter met ‘same kind of shooting as Tristan van der Vlis’ en wordt aangehouden.

In april van dit jaar twitterde een 31-Jarige Noordwijker als reactie op een tweet van de AIVD onder meer: “Who wanted me to do the same kind of shooting as Tristan van der Vlis?” Toen de politie hem een bezoekje bracht, vond zij in zijn woning allerlei soorten messen, hakbijlen, luchtdrukgeweren en soortgelijke wapens. Volgens de psychiater is de man autistisch en schizofreen. Het OM heeft de rechter verzocht…

om een zorgmachtiging zodat hij (gedwongen) opgenomen kan worden.

De man heeft een psychiatrisch verleden en is bekend bij de politie vanwege verward gedrag en overlast. Hij woont alleen en heeft nauwelijks fysiek contact met anderen. Zijn tijd besteedt hij vooral aan het bekijken van filmpjes op internet. Ook neemt hij zelf filmpjes op en plaatst die op diverse kanalen als Instagram en YouTube. Daarin is te zien hoe hij in gevechtsuitrusting traint met wapens. Het gaat daarbij om spullen die je in principe in huis mag hebben, maar de context waarin dit gebeurt, is verontrustend.

Op 22 april van dit jaar reageerde de man op een tweet van de AIVD met: “Who wanted me to do the same kind of shooting as Tristan van der Vlis ? Did the also do human experiments on Tristan van der Vlis Alphen aan den Rijn and Voorhout and Katwijk ZH are not far apart.” Naar aanleiding hiervan ging de politie bij de man langs en hield hem aan.

Volgens de officier van justitie is de man onder meer schuldig aan bedreiging met een terroristisch misdrijf. Maar haar is ook duidelijk dat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is, zoals de psychiater stelt. De Noordwijker heeft vooral hulp nodig.

Daarom vroeg de officier van justitie aan de rechter om een zogeheten zorgmachtiging. De rechter kende die toe. Dat betekent dat de man kan worden opgenomen in een GGZ-instelling waar hij juiste hulp kan krijgen. De rechter doet over twee weken uitspraak over de zorgmachtiging en de strafzaken.

Bron: Openbaar Ministerie

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.