Datum: 27-01-2023 - 21:24
04
nov
'22
De Dag van de Noordwijkse Geschiedenis.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's PR

De Dag van de Noordwijkse Geschiedenis.

Op zaterdag 19 november vindt de eerste editie plaats van De Dag van de Noordwijkse Geschiedenis. Op deze dag wordt de historie van Noordwijk dichterbij gebracht door openstelling van musea, historisch erfgoed en vooral door het vertellen van verhalen. Burgemeester Wendy Verkleij zal op zaterdagochtend in de Oude Jeroenskerk het officiële startsein geven voor een unieke dag….

De invulling van het programma wordt verzorgd door de musea, het historisch erfgoed en de ‘kenners’ die de gemeente rijk is. Hun verhalen zijn te zien en te beluisteren in een aantal themablokken, waartussen voldoende tijd wordt geboden om van locatie te wisselen. Het programma op hoofdlijnen, per dorpskern (onder voorbehoud van wijzigingen):

Noordwijk-Binnen

- Oude Jeroenskerk: Rondje om de kerk en Torenbeklimming (door diverse gidsen van De Oude Dorpskern);

- Cultuurcafé van der Meer: Noordwijk vanuit de lucht - presentatie: Koen Marijt.

- Cultuurcafé van der Meer: De Nederlands Hervormde Kerk in de Hoofdstraat -presentatie: Michel van Dam.

- Cultuurcafé van der Meer: optreden van het Willem Kloos Trio

- Landgoed Calorama (koetshuis): Noordwijk door de ogen van Jan Lutgens (1836-1919) - presentatie: Jeroen Verhoog.

- Museum Veldzicht: Bokken, Bollen, Blaarkoppen en Kruiden, een proeverij van historische gerechten (proeverij van historische gerechten, georganiseerd door Museum Noordwijk en Museum Veldzicht.

Noordwijk aan Zee

Zeeverhalen van Binnenuit (historische audiotour door Kunstklank)

- Engelandvaardersmuseum : Noordwijkse Engelandvaarders - presentatie: Sierk Plantinga en Victor Laurentius.

- Atlantikwall Museum: Noordwijkse objecten uit de Tweede Wereldoorlog - presentatie André van der Niet.

Doorlopend wordt in Theater De Muze (Noordwijk aan Zee) de documentaire “Leven aan de grens van het Derde Rijk, Noordwijkers in de Tweede Wereldoorlog” vertoond, en besteedt Cultuurcafé Van der Meer aandacht aan de vele boeken over Noordwijk. Uiteraard gecombineerd met koffie en lekkernijen. Ook worden in het Cultuurcafé ideeën verzameld voor de Canon van de Geschiedenis van Noordwijk. De Dag wordt afgesloten met een historische PubQuiz in het oudste café van Noordwijk aan Zee: De Wels. Hiermee zijn prijzen te winnen die beschikbaar worden gesteld door de Stichting Geschiedschrijving Noordwijk.

De feestelijke start van de Dag van de Noordwijkse Geschiedenis vindt plaats in de Oude Jeroenskerk. Inloop vanaf 09.45 uur en aanvang 10.00 uur.

Het dagprogramma is te vinden op demuze.nl/programma/dag-van-de-noordwijkse-geschiedenis. Hier kunnen ook de toegangskaarten worden besteld. Jongeren tot 18 jaar kunnen gratis deelnemen, iedereen boven de 18 betaalt € 7,50.

Bij het bezoek aan een eerste activiteit wordt na het inleveren van de toegangskaart een polsbandje verstrekt dat onbeperkt toegang geeft op alle locaties. Dit polsbandje is op de dag zelf ook op alle locaties verkrijgbaar. De Noordwijkse musea staan de gehele dag ook voor reguliere bezoekers open.

Diegenen die zich al eerder willen onderdompelen in de rijke Noordwijkse historie kunnen aan hun trekken komen op vrijdagavond 18 november. In de Oude Jeroenskerk houdt bouwhistoricus Michel van Dam de najaarslezing van De Oude Dorpskern. Het onderwerp is de kerk zelf, Van Dam werkt aan een publicatie over de Oude Jeroenskerk.

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.