×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 454 niet laden
15
nov
'22
Derde najaarsconcert Muziek in Jeroen. William Byrd Ensemble met uitvoering van Mariavespers van Claudio Monteverdi.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Frans Eijck

Derde najaarsconcert Muziek in Jeroen. William Byrd Ensemble met uitvoering van Mariavespers van Claudio Monteverdi.

Zondag 27 november voert het Leidse William Byrd Ensemble in de Oude Jeroenskerk in Noordwijk de Mariavespers van Claudio Monteverdi uit. Medewerking wordt verleend door solisten en een barokorkest. De Mariavespers is de bekendste compositie van Monteverdi  en wordt algemeen beschouwd als zijn meesterwerk. Het is een monument in de muziekgeschiedenis: de grote dimensies van het werk,…

de vocale en instrumentale virtuositeit en de muzikale kleur zijn vervat in de veertien composities van het werk.

Het William Byrd Vocaal Ensemblewerd in 1981 opgericht en bestond vorig jaar dus 40 jaar. Dat jubileum wordt dit jaar gevierd met de lang gekoesterde wens om de Mariavespers in zijn geheel uit te voeren. Het ensemble staat vanaf de oprichting onder leiding van Nico van der Meel die naast koorleider ook een bekend tenor is in barokke muziekwerken als de passies van J.S. Bach.

Het koor, dat idealiter uit zeven mensen per stemgroep bestaat, zingt meestal a-capella-stukken, maar voor de uitvoering van de Mariavespers wordt het begeleid door een barokorkest. Sommige composities worden vertolkt door vocale solisten.

Het concert begint zondagmiddag 27 november om 15.00 uur. Kaarten kunnen worden besteld via www.muziekinjeroen.nl en kosten € 30,- (Vrienden en hun introducés van Muziek in Jeroen € 22,50). In de pauze wordt een (gratis) glas wijn of fris geschonken.