Datum: 22-03-2023 - 20:13
16
nov
'22
Zwarte Tulpprijs 2021 voor bollenschuur in Noordwijk.
Geschreven door Werkgroep Bollenerfgoed
Foto's Wendy Weijers en Flashlight Fotografie

Zwarte Tulpprijs 2021 voor bollenschuur in Noordwijk.

Sebastian van Houten en Margriet van Hal uit Noordwijk ontvangen de Zwarte Tulp Prijs 2021 voor behoud en herbestemming van bollenschuren. De eigenaars krijgen de prijs voor de manier waarop zij de bollenschuur aan de Douzastraat 42 in Noordwijk-Binnen hebben gerestaureerd en voor de toekomst hebben behouden….

De Werkgroep Bollenerfgoed van het CultuurHistorisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt deze stimuleringsprijs al sinds 2003 jaarlijks uit aan de eigenaars van een bollenschuur, die het gebouw op een voorbeeldige manier hebben behouden of een nieuwe bestemming hebben gegeven.

De Zwarte Tulp Prijs bestaat uit een speciaal schildje voor aan de gevel.

Een jaar uitstel
De prijs zou in november 2021 al worden uitgereikt, maar door de coronamaatregelen moest dat worden uitgesteld. Wethouder Roberto ter Hark van de gemeente Noordwijk heeft de prijs op 16 november uitgereikt aan Sebastian (Bas) van Houten en Margriet van Hal. De CHG-Werkgroep Bollenerfgoed zorgt daarnaast voor een fraaie oorkonde, die wordt uitgereikt door voorzitter Piet Goemans. De prijsuitreiking wordt mede mogelijk gemaakt door de Rabobank Bollenstreek.

Restauratie met authentieke kenmerken
De bollenschuur aan de Douzastraat 42 is in 1909 gebouwd door aannemer W. Kampman voor het bollenbedrijf van Bernardus Hendrikus Trompert. Daarna is de schuur gebruikt door de familie Warmerdam-Trompert. Vervolgens stond het pand tientallen jaren leeg en raakte in verval. Sinds 2018 is de bollenschuur een gemeentelijk monument. Sebastian van Houten en Margriet van Hal, die schuin tegenover het pand wonen, kochten de bollenschuur en restaureerden die in 2019 met behoud van vele authentieke details. Zij hebben de bollenschuur herbestemd tot bedrijfsgebouw. De restauratie en herbestemming van de bollenschuur is een voorbeeld voor de Bollenstreek.

Waardevol bollenerfgoed
De Werkgroep Bollenerfgoed van het CHG werkt al sinds 1997 aan behoud en herbestemming van bollenschuren en andere erfgoed van de bloembollencultuur in de Duin- en Bollenstreek. Mede door de Zwarte Tulp Prijs zien steeds meer overheden én eigenaren het belang in van behoud en herbestemming van bollenerfgoed. Meer informatie op www.bollenerfgoed.nl

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.