01
dec
'22
Oranje dames onder de 17 verliezen met penalty’s van Frankrijk bij vv SJC.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Oranje dames onder de 17 verliezen met penalty’s van Frankrijk bij vv SJC.

De jeugdinterland vrouwen onder de 17 vond gisteravond plaats bij vv SJC. Het dames elftal van Nederland speelde tegen de dames van Frankrijk. Met een volle tribune vol enthousiaste voetballiefhebbers was het goed toeven op het sportpark. Er werden flink wat doelpunten gemaakt bij beide partijen…

 Verslag van Thomas Oostendorp van Ons Oranje

Acht goals, geen winnaar: het Nederlands elftal voor speelsters onder 17 jaar kende een doelpuntrijke oefeninterland tegen Frankrijk. KNVB-trainer Thomas Oostendorp blikt terug op een leerzame avond op het complex van SJC in Noordwijk: 4-4. Elke keer als wij op voorsprong kwamen, ging er bij de Fransen een knop om.

Een fysiek sterke tegenstander met een speelwijze die we in Nederland niet gewend zijn: voor Onder 17 was de uitdaging tegen de leeftijdsgenoten van Frankrijk groot. De spelersgroep vloog het oefenduel aan als een halve finale in een eindstrijd, want daarin kunnen tegenstanders van dit formaat worden getroffen. "Ze leren hier heel veel van", stelt Oostendorp.

Onder 17 speelde de eerste oefeninterland sinds het vorige maand glorieus plaatsing afdwong voor de laatste kwalificatieronde van het EK. Met zeges op Portugal (2-0), Schotland (4-1) en Zweden (5-1) gaf de ploeg van Oostendorp alvast haar visitekaartje af. Op 7 december volgt de loting voor de finaleronde van de EK-kwalificatie. Nederland is in ieder geval een van de acht groepshoofden. 

In voorbereiding op die belangrijke duels werkt Onder 17 oefenwedstrijden af, zoals die tegen Frankrijk op het complex van SJC in Noordwijk. Deze keer ontbraken er vijf speelsters die in de vorige interlands tot de basisopstelling behoorden. Oostendorp en consorten kwamen vier keer op voorsprong, maar dat bleek niet genoeg voor de overwinning.

Vliegende start
De wedstrijd kende een vliegende start met drie doelpunten in de eerste zestien minuten. Spits Eva Oude Elberink was al in de zesde minuut trefzeker. Ze maakte een echte spitsengoal, waarbij ze de keeper omzeilde en binnenschoot. Aan de andere kant deed de Franse aanvalsleidster Chancelle Effa Effa al snel iets terug. In de elfde minuut maakte zij de 1-1. 

Onder 17 kwam in de zestiende minuut opnieuw op voorsprong. Xanne Kip bepaalde de tussenstand op 2-1. Na een inworp, een van de wapens van het team, stond Kip op de goede plaats om de tweede treffer te maken. Daarna bleef het enige tijd stil. Pas op slag van rust deden de Fransen iets terug. De ploeg, geleid door Peggy Provost, kwam op gelijke hoogte via Nermin Ben Khaled.

Randje zestien
In de tweede helft nam Onder 17 wederom de leiding. Deze keer was het Aniek Janssen die de score al snel voor haar rekening nam. En hoe: ze werd de diepte in gestuurd en schoot vanaf randje zestien met links binnen. Ben Khaled bracht Frankrijk halverwege het tweede bedrijf weer op gelijke hoogte. Ze krulde een vrije trap in de bovenhoek.

Amelie Hoendermis zette Onder 17 op 4-3. Uit een corner belandde de bal op de paal, waarna ze er als de kippen bij was om deze binnen te tikken. Dat bleek niet genoeg om de zege binnen te slepen. Kadidia Traore bracht de ploegen in de slotminuut weer op gelijke hoogte.

Voor aanvang werd er afgesproken dat, ongeacht het resultaat, een strafschoppenserie zou volgen. Hierin bleek Frankrijk met 5-4 te sterk.

'Knotsgekke wedstrijd'
"Het was een knotsgekke wedstrijd met heel veel doelpunten", blikt Oostendorp terug. "Elke keer als wij op voorsprong kwamen, ging er bij de Fransen een knop om. Het resultaat zegt eigenlijk dat we heel gelijkwaardig zijn. Hoe zij voetballen, is heel anders dan wat wij gewend zijn. Wij gaan voor positiespel, zijn technisch vaardig, en de Fransen fysiek heel sterk. In de Nederlandse competitie gebeurt het niet vaak dat je dit soort tegenstanders treft."

De KNVB-coach baalt ervan dat de 4-4 in de negentigste minuut viel. "Het zit hem op dat moment in volwassenheid. Maak je die wedstrijd dood of niet? Dat is voor deze leeftijd nog wel een uitdaging. Daarom is het des te belangrijker dat we dit soort duels spelen. We kunnen dit als referentiekader meenemen naar de kwalificatie."

Foto’s: Johanna Oskam