Datum: 31-01-2023 - 07:27
16
jan
'23
Brandweervrouw Lisette Vogels verrast door collega’s, familie en burgemeester.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Wendy Weijers en Flashlight Fotografie

Brandweervrouw Lisette Vogels verrast door collega’s, familie en burgemeester.

Maandagavond hield brandweer Noordwijk zijn wekelijkse oefenavond. Deze oefenavond was echter geen gewone avond, maar kreeg een bijzonder randje. Lisette Vogels, gezeten in de eerste tankautospuit die ter plaatse kwam bij hotel Two Brothers aan de Wilhelmina Boulevard, werd verrast door burgemeester Wendy Verkleij….

Haar brandweercollega’s hadden één en ander in scène gezet voor Lisette. De oefening werd even stil gezet zodat de burgemeester het woord kon nemen richting de zeer verraste Lisette. En niet zonder reden.

Lisette is de afgelopen 10 maanden bezig geweest met de opleiding bevelvoerder. Dit betekende elke vrijdag op diverse locaties en oefencentrums een dag les. Zowel theorie als praktijk.

Ook werd veelvuldig het geleerde op de maandagavond in de praktijk gebracht tijdens de oefeningen van brandweer Noordwijk. Een aantal maanden geleden begon ze, na een alarm in Noordwijk, achterin de auto met meekijken met een ervaren bevelvoerder. Als je verder in de opleiding bent mag je voorin plaats nemen en gaat de ervaren bevelvoeder jouw schaduwen en krijg je tips. 

Tegenwoordig is de opleiding helemaal geënt op de nieuwe kijk op brandbestrijding welke landelijk is ontwikkeld de afgelopen jaren. Nu heeft alles een naam of afkorting. Belangrijkste: ‘Stop en denk na’ voordat je inzet.

Lisette wist van niks van deze laatste oefening, er werd flink uitgepakt. Lisette dacht dat er elders geoefend werd. Ook krijgt ze nu, na opschaling, echt een tweede tankautospuit, een ladderwagen, BHV en OVD om in te zetten. Dus nu niet alleen theorie maar ook praktijk. De naar het korps gestuurde oefenindeling voor vanavond was niet de echte. Iedereen was op de hoogte m.u.v. Lisette natuurlijk.

Afgelopen week is Lisette 5 dagen in een oefencentrum in Duitsland geweest voor training. Dit was leuk, zwaar en leerzaam. De hele dag door de ene inzet na de andere. Komende zaterdag 15 uur heeft ze examen in Dordrecht en hopen we dat ze slaagt!

Voor Noordwijk betekent dit dat ze de eerste vrouwelijke bevelvoerder wordt sinds het bestaan van brandweer Noordwijk. Rob Vink (partner, aanwezig tijdens oefening en tevens lid van het korps) zal dan niet alleen thuis naar haar moeten luisteren……. maar dan ook bij de brandweer. 

Na de verrassing met de burgemeester is de eigenlijke oefening verder gegaan. Het scenario was dat er een auto tegen de gevel was gereden en in de brand was gegaan. Er ontstond overslag naar het hotel waarna er een gedeeltelijke ontruiming van het pand noodzakelijk was. Daarop volgde een volgende verrassing. De kinderen en ouders van Lisette zaten in één van de hotelkamers die geëvacueerd moest worden. 

De redactie van Blik Op Noordwijk wenst Lisette heel veel succes aanstaande zaterdag!

Meest populair

  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.
  • RDW geeft géén toestemming aan Strandrups om te mogen rijden.
  • (Update: filmpje blikseminslag) Blikseminslag woning veroorzaakt flinke schade, veel huizen zonder stroom.