Datum: 31-05-2023 - 18:25
23
mrt
'23
Nieuwe tentoonstelling in Museum Noordwijk met werken van Wijsmuller en Berkemeier.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Nieuwe tentoonstelling in Museum Noordwijk met werken van Wijsmuller en Berkemeier.

Op 31 maart vindt in Museum Noordwijk de opening plaats van een schilderijententoonstelling met werken van Jan Hillebrand Wijsmuller en Ludolph Georg Julius Berkemeier. De opening is om 17.00 uur. Inlopen vanaf 16.30 uurVoorzitter van het Genootschap Oud Noordwijk Henk Kok zal de aanwezigen welkom heten. Mevrouw Damiët Philippona, achterkleindochter van Wijsmuller en een van de bruikleengevers is bereid gevonden om de tentoonstelling te openen....

De tentoonstellingscommissie van Museum Noordwijk is er in geslaagd om een prachtig overzicht van de kunstwerken van de twee kunstschilders samen te stellen. Zij hebben samen opgetrokken en vanuit hun eigen visie het Noordwijk van toen vastgelegd. Beide schilders worden gerekend tot de late Haagse School. 

Wijsmuller werd meermalen onderscheiden voor zijn werk bij tentoonstellingen in onder meer Amsterdam, Parijs, Barcelona en Chicago. 

Hij trad als mentor op van Berkemeier toen zij elkaar in 1898 in Noordwijk troffen. Verder is bekend dat Berkemeier en Wijsmuller van 1889 tot en met 1892 en daarna nog in 1903 deel hebben genomen aan de Internationale Kunsttentoonstelling in Das Glaspalast in München. 

Nog niet eerder waren zoveel werken van beide kunstschilders bij elkaar te zien. Jan Hillebrand Wijsmuller (1855-1925) is geboren in Amsterdam en Ludolph Georg Julius Berkemeier (1864-1930) in Tilburg. 

Een belangrijk deel van de voorbereiding is verricht door de onverwachts overleden voorzitter van de tentoonstellingscommissie Jaques Dekker.

De tentoonstelling is te bezoeken van 1 april tot en met 17 september 2023.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.