Datum: 26-09-2023 - 18:41
09
me
'23
Tentoonstelling 'Beestenboel, animal characters in comic art' in Museum of Comic Art.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Tentoonstelling 'Beestenboel, animal characters in comic art' in Museum of Comic Art.

Het Museum of Comic Art, dat nog geen drie jaar oud is, presenteert deze zomer alweer haar vijfde tentoonstelling: 'Beestenboel, animal characters in comic art'Na het succes van eerdere tentoonstellingen, zoals ‘Grensverleggers’ en '70 jaar Donald Duck', is het museum vastbesloten om door te gaan met het tonen van spraakmakende exposities....

Antropomorfisme in de stripkunst 
Deze zomer wordt het museum overgenomen door katten, beren en vossen voor een internationale tentoonstelling over dieren in de strip. De tentoonstelling Beestenboel laat zien hoe veelzijdig en uniek de stripkunst als is als mediavorm voor antropomorfisme.

Of dat nu is doordat ze (soms letterlijk) in de marge commentaar leveren op de handelingen van hun baasje, of doordat ze zelf de hoofdrol krijgen, vaak in hun eigen, haast menselijke wereldjes.

De tentoonstelling Beestenboel pretendeert geen volledig overzicht te geven, maar laat aan de hand van grote thema's zien wat er allemaal mogelijk is. Er zijn dieren die nog heel dicht bij de fabels staan, zoals de pratende beesten van Jean Dulieu, Marten Toonder, Walt Disney en zelfs de Duitse ‘Fix und Foxi’.

Dan de dieren die een eigen gemeenschap hebben opgebouwd op het platteland, zoals de vele creaties van Raymond Macherot (de meester van het genre, aan wie een speciale muur is gewijd) en natuurlijk ‘Pogo’ van Walt Kelly.

Ook zijn er dieren die in hun eigen stad leven, zoals de Franse ‘Canardo’ en de Amerikaanse ‘Fritz the Cat’ van Robert Crumb.

Sommige stripmakers gebruiken dieren om commentaar te leveren op de wereld om zich heen, zoals Jan Kruis met de rode ‘Je-Weet-Wel Kater’ uit ‘Jan, Jans en de Kinderen’ maar natuurlijk ook ‘Fokke & Sukke’ van Jean-Marc van Tol.

Zeventig originele werken van de beste tekenaars uit binnen- en buitenland. Een tentoonstelling om van te blaffen, te blaten en te spinnen.

Van 3 juni 2023 t/m 19 november 2023
De tentoonstelling belooft niet alleen een feest van herkenning voor de gewone striplezer, maar ook een uitgelezen kans voor echte liefhebbers om hun hart op te halen aan originele werken van grote namen uit de stripwereld.

Wie al dit schitterende werk (en nog veel meer) in levenden lijve wil zien, kan tot half november terecht in het MoCA!

Museum of Comic Art (MoCA)
Het Noordwijkse Museum of Comic Art is het enige museum in Nederland dat volledig gewijd is aan het tonen van originele striptekeningen uit de Westerse wereld.

Het MoCA is een klein maar kwalitatief hoogwaardig museum dat zich met twee tentoonstellingen per jaar inzet om het beste uit de binnen- en buitenlandse stripkunst (‘De Negende Kunst’) aan een breed publiek te tonen.

Altijd in z’n meest pure vorm: originele werken op papier. Bij iedere expositie verschijnt een uitgebreide luxe catalogus, inmiddels collectorsitems.

Crowdfunding
De tentoonstelling ‘Beestenboel’ is gedeeltelijk gefinancierd door een geslaagde crowdfundactie via Voordekunst. Voor de donateurs wordt een speciale catalogus in limited edition uitgebracht.

‘Beestenboel, animal characters in comic art’ – MoCA - Bomstraat 11, Noordwijk aan Zee

Van 3 juni 2023 t/m 19 november 2023

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 12.00 – 17.00 uur.

Voor meer informatie: www.museumofcomicart.nl

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.