Datum: 31-05-2023 - 18:58
24
me
'23
Jaarrekening 2022 gemeente Noordwijk: positief resultaat in ongewisse tijden.
Geschreven door Redactie BON > Wendy Weijers
Foto's Redactie BON

Jaarrekening 2022 gemeente Noordwijk: positief resultaat in ongewisse tijden.

Burgemeester en wethouders presenteren de Jaarrekening 2022. De afgelopen jaren laten zien hoe groot maatschappelijke en economische onzekerheden kunnen zijn. De goede financiële positie van de gemeente stelt Noordwijk in staat te bouwen aan oplossingen in deze ongewisse tijden....

Duidelijk en eerlijk
De jaarrekening is één van de belangrijkste documenten uit de Planning en Controlcyclus van de gemeente. De gemeente laat zien waaraan vorig jaar geld is uitgegeven en welke bedragen daarmee gemoeid waren. In totaal toch zo’n 130 miljoen euro. 

De gemeenteraad controleert de uitgaven. Daarnaast controleren de accountant en de toezichthouder de provincie de gemeente op hun financiën. 

Positief resultaat
Gemeente Noordwijk heeft 2022 met een positief resultaat van € 11 miljoen kunnen afsluiten. Met een solvabiliteit (het vermogen om direct aan je schulden te kunnen voldoen) van bijna 60% is de financiële positie robuust te noemen. Het eigen vermogen nam toe met € 8 miljoen, tot €157 miljoen. 
Wethouder Roberto ter Hark (Financiën): “We profiteren van het feit dat we een ondernemende gemeente zijn en dat wij met beleid omgaan met het belastinggeld. De gezonde financiële positie is een uitkomst in de huidige situatie.”.

Nieuwe omstandigheden
Gerichte investeringen creëren meerwaarde voor inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties in een tijd die wordt getekend door aangescherpte maatschappelijke tegenstellingen, onrust en ontevredenheid en oorlog. Juist op het moment dat de wereld langzaam herstelde van een pandemie, viel Rusland op 24 februari vorig jaar Oekraïne binnen. Met als gevolg een toestroom van vluchtelingen, energie-armoede, oplopende rente, een kantelende huizenmarkt, dure boodschappen en een hoge inflatie. 

Cijfers op een rij
Het begrotingsjaar 2022 sloot af met een positief rekeningresultaat van € 11 miljoen. 
Dit komt onder andere door nog niet bestede rijksvergoedingen voor energiekosten voor bijstandsgerechtigden en voor verduurzamingsmaatregelen. Er is een groter bedrag aan bouwleges ontvangen. En sommige investeringen konden nog niet worden uitgevoerd bijvoorbeeld door stikstofmaatregelen. 
Het voorstel is om de € 11 miljoen te bestemmen als volgt: € 2 miljoen voor uitbetaling van de energie-armoedetoelage aan bijstandsgerechtigden, de uitvoering van het Klimaatakkoord en de Kuuroordvisie; 1,6 miljoen toevoegen aan de Nuon-Reserve; € 7,4 miljoen toevoegen aan de Algemene Reserve.

Solide financieel beleid
Wethouder Ter Hark: ”We hebben een solide financieel beleid kunnen voeren in 2022. We gaan dit jaar verdere stappen zetten om te bouwen aan de toekomst van Noordwijk. Een plek waar van jong tot oud plek is en waarmee we samen uiteindelijk sterker uit deze ongewisse tijd komen.”

Bekijk de jaarrekening 2022 in één oogopslag.

Meest populair

  • Toos van der Valk opent gloednieuw restaurant ‘Vloed’ Van der Valk Palace Hotel.
  • Gemeente komt met persverklaring rondom vergunning Pension Code Rosé.
  • Update: Lichaam van Cees Binnendijk is gevonden. Politie vraagt aandacht voor de vermissing van Cees Binnendijk uit Rijnsburg.
  • UPDATE: Aangepast persbericht van de gemeente: Het strand van Noordwijk is morgen afgesloten, inwoners mogen een frisse neus halen, mits ze de coronarichtlijnen naleven.
  • GGD meldt: twee inwoners van de Gemeente Noordwijk besmet met coronavirus.